på norsk (16) bolig (6) forbruker (5) økonomi (3) barn (2) historie (2) meninger (2) politikk (2) bil (1) dato (1) elektronikk (1) fortidsminner (1) in english (1) kake (1) kjeks (1) matematikk (1) mobil (1) music (1) naturfag (1) newage (1) oppskrift (1) radio (1) regning (1) sang (1) skeptic (1) tannpuss (1)

2012-03-08

Ulikestilling anno 1910

Etter min kjære mormor har jeg arvet enkelte snodige ting. Blant annet en lærebok i hvordan kvinner skal holde hjemmet i orden. Boken heter «Vore Hjem» og er skrevet av ingen ringere enn Fru Olga Hoffmann Canitz og er utgitt på C. Andersens Forlag i 1910. Den finnes av og til for salg i antikvariater. Siden det er 8. mars synes jeg det er passende å finne noen sitater som viser en smule antikverte holdninger til fordeling av arbeid i hjemmet. På den annen side kan man jo bare ta en titt på hvor interiørblader er plassert i bladkioskene og på super'n…

Fra forordet:

Denne bog håber vi vil blive til Gavn og Glæde specielt for alle Hjemmets Kvinder: for Husmoderen, som har et Hjem, for den unge Pige, der en Gang i Tiden skal bygge et hjem, samt for enhver Kvinde, ung eller gammel, hvis Virken og Interesser alder indenfor Hjemmets Ramme.

Og hvilken Kvinde har ikke et «Hjem», ligefra Husmoderen paa den store Gaard til Forretningsdamen og den unge Pige i tjenende Stilling, fra den ensomme, gamle Kvinde paa Kvisten til Hovedstadens Embedsmandsfrue?



Fra «Det daglige Arbeide»:

Men tilbage til Husmoderen, der selv passer det hele. Er Middagen letvindt, maaske opvarmet Steg og kold Efterret, klæder hun sig ikke om, men trækker et fikst og praktisk Forklæde over Kjolen, saa hun uden at skade den senere kan ordne til Middagen; foreløpig stopper hun Strømper, mens hun hjælper Børnene med Lektierne. Efter Middagen hjælpes Børnene ad med at tage ud af Bordet, mens Ballancekjedelen bringes ind i Dagligstuen eller hen foran Sofaen, hvis Spise- og Dagligstuen er i ét, og mens Husets Herre nyder sin Pibe og glæder sig ved atter at være hjemme, brygger Hustruen den brune Nektar, og de to har en liden hyggelig halv Time, mens Børnene -- forhaabentlig! -- holder Fred og leger roligt i en anden Stue.

Men Manden er træt efter Dagens Arbeide, og mens han nikker lidt over Avisen, iler Fruen indi Kjøkkenet, vasker i en Fart Sølvtøi og Glas i det tiloversblevne Vand fra Kaffeen og stiller Resten af Opvasken i Blød til næste Dag.

Fra «Den halvaarlige Landeplage»:

De fleste Mennesker hader Hovedrengjøring, navnlig Herren i Huset lider under disse store Renselsesfester; sine Bøger og sit Skrivebord kan han maaske nok værge mod »Kvindfolkenes« Rasen, men den Uhygge, der uvægerlig følger med Rengjøringen, denne Flytten om paa Møbler, Spisetider og hele det vanlige Program kjeder og plager Mændene. Maaske et Par Smaavink kunne være paa sin Plads og gjøre de kjedelige Dage mere udholdelige.

Sørg for nem Middagsmad. Kog en Skinke eller steg en god, stor Steg 1 à 2 Dage i Forveien; hav parat nogle Æsker med Grøntsager, en stor Portion Rhabarbergrød eller en Æblekage, haardkogte Æg, Ost og andet Paalæg, saa der uden for meget Besvær kan serveres god Mad.

Jeg har kanskje vært litt ufin mot Fru Canitz for å vise kvinnesynet den gangen, for boken har andre og mer handlekraftige sider også. Her lærer man alt mulig rart, fra hvordan man lager sine egne møbler til hvordan man tar livet av kjæledyrene når de blir gamle og syke på mest mulig humant vis. Det kan det hende jeg taster inn noen hele kapitler senere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar her om du ønsker det.