på norsk (16) bolig (6) forbruker (5) økonomi (3) barn (2) historie (2) meninger (2) politikk (2) bil (1) dato (1) elektronikk (1) fortidsminner (1) in english (1) kake (1) kjeks (1) matematikk (1) mobil (1) music (1) naturfag (1) newage (1) oppskrift (1) radio (1) regning (1) sang (1) skeptic (1) tannpuss (1)

2012-02-14

Det store hjemmeprosjektet - Del 3

Dette er den tredje og siste loggføringen i føljetongen om det store oppussingsprosjektet. Del 1 og Del 2 er postet tidligere.

Selv om vi gjerne ville ha spisestuen helt ferdig før vi satte i gang med neste prosjekt på agendaen, så hadde det seg slik at vi fant vannskader under gulvet ute ved vinterhagen da vi jobbet der. Borettslaget holdt på med et prosjekt der vinterhagetakene i tredjeetasje ble tettet, så det var ingen grunn til å legge gulv og jobbe med veggene ute i vinterhagen før dette arbeidet var ferdig utført. For å ikke kaste bort tiden så satte jeg i gang med å rive det gamle kjøkkenet og bygge soverom. Vi hadde allerede lagt en såpass stor del av gulvet ute i spisestuen at vi akkurat fikk plass til å sette det gamle spisebordet der. Planer er til for å tilpasses.

Et kjøkken blir til soverom

Ny vegg der den gamle fulgte med flisene.
Etter at kjøkkeninnredningen var revet ned og gulvet revet opp var turen kommet til veggene. Over benkene hadde det vært fliser, og de måtte vekk. River man fliser på gipsvegg forsvinner gjerne gipsen også, så innerveggene måtte få ny gips. Jeg satte ny fuktsperre over ytterveggen, og nye gipsplater utenpå. Taket så heller ikke bra ut. Det var svære kladder av gammel maling i taket. Å pusse tak er kanskje den jævligste tingen man kan gjøre under en grundig oppussing. Jeg hadde bare en plansliper, og gikk med denne over hodet mens støvet drysset ned på meg. Selv med vernebriller og maske og en god dose trykkluft på boks for å blåse bort det verste, så kom støvet inn over alt.

To røde og to hvite vegger, med overgang ved vinduet.
Da drittjobben var gjort var det «bare» å sparkle skader på veggene og pusse dem, rulle på maling og legge eikeparkett. Den røde fargen fikk storesøster velge helt på egenhånd. Det er ren rød maling med minste mulige dæsj svart i. To av veggene er helt hvite for å roe det ned litt.

Da gulvet var ferdig dro vi ut og kjøpte baderomsinnredning. Siden det allerede var lagt inn vann og avløp i dette rommet, var det nesten for ille å ikke kunne utnytte dette.


Skuffen måtte tilpasses.
Dette skulle selvsagt ikke heller vise seg å være rett fram. Avløpet og mekanismene som fulgte med vannkranen passet ikke til IKEA-skuffene under. Dette ble løst med en firetimers økt med saging, skruing, liming og lakking nede i kjelleren. Etter litt over ett år i "utlendighet" i den andre enden av leiligheten kunne endelig storesøster få tilbake et ordentlig soverom. Kronen på verket var å montere en pendelstol som henger ned fra taket borte ved vinduet.

Flyttesjau

Servant med fliser under og innebygd lys i speilet.
Vi tok en liten pause før vi orket å begynne på noe nytt. Etter at storesøster hadde flyttet inn på rommet sitt var det på tide for oss voksne å flytte ut av det som skulle bli lillegutts soverom. Tidligere eier hadde laget skyvedører inn til kottet som lå vegg i vegg med dette rommet og laget hyllesystem der. Under oppussingen av kjøkkenet hadde jeg tettet igjen døra ut mot stua. Dette gir større veggplass både i spisestua og inne i det som nå ble blir kott (walk-in-closet på eiendomsmeglersk).

Den gamle garderoben vår var 3 meter bred og bestod av en rekke PAX-elementer fra IKEA. Vi fjernet to meter av dem og flyttet disse inn i vår nye garderobe. De to gjenværende satte vi hvite dører på, og de er nå lillebrors klesskap. Det eneste vi måtte kvitte oss med var skyvedørene, og de bråkte så fælt uansett.

Endelig går det mot slutten

Yttergang ved kjøkken, med flis.
Døra skal males grå etterhvert.
Den siste uken i juli brukte jeg på å male gangen og legge flisgulv der. Vi brukte de samme flisene som vi hadde brukt på kjøkkenet, og det fungerte utmerket. Flisene vi har i den andre yttergangen er finere, men de er bare 10x10cm og jeg orket ikke å legge så mange fliser igjen. Dersom du skal legge fliser som ikke er på nett, så husk at du må legge 9 ganger flere fliser om du velger 10x10 fremfor 30x30. Deretter pakket jeg vekk alt utstyret og tok ferie fra alt som het oppussing fram til høstferien.

I høstferien dro resten av familien nordover og jeg satte i gang med siste tunge del av Det store prosjektet. Rommet som stod for tur er det vi kaller allrommet, mellom spisestua og kaffestua, der man skal gjøre lekser, arbeid og finne bøker. Rommet er selve navet i vår nye leilighet. Å pusse sparkel i en sky av støv er uaktuelt når man har en toåring og en åtteåring hjemme, med kjøkken i en del av leiligheten og soverom i den andre. Dessverre gikk ikke jobben like raskt som jeg hadde håpet. Jeg hadde et par andre oppgaver som også måtte fikses, blant annet vasking og oljing av treverket på balkongen før vinteren. Da familien kom hjem igjen en uke etterpå var det likevel levelig i leiligheten.

Min trofaste gjærsag. Klikk på bildet for å lese mer.
Taket var malt og det var bare maling av vegger og listing igjen. På en søndag kveld satte jeg meg på huk for å skru inn noen skruer litt nede på siden av vaskeromsdøra. Da smalt det. Skikkelig. Jeg hadde fått et gigantisk hekseskudd. Jeg har hatt hekseskudd før, men ikke slike som blir verre i halvannet døgn etter at de inntraff. På sykehuset måtte jeg knaske mange interessante piller, og etterhvert gikk musklene med på å slappe litt av. På onsdag kunne jeg gå en liten tur med hjelpemidler. Litt over en uke etterpå kunne jeg skrives ut fra nevrologisk avdeling på Ullevål og spasere hjem på egne bein. Det var best å utsette videre arbeid til etter juleferien.

Møblering

I begynnelsen av november var det kampanje på gratis verdivurdering uten forpliktelser hos en lokal eiendomsmegler, og vi fikk besøk i den nesten ferdige leiligheten. Etter relativt kort tid hadde vi en megler-takst og kontaktet bankforbindelsen vår for å slå sammen pantene på leilighetene og refinansiere.

Etter å ha feiret jul utomhus kom vi hjem til et hus med mange rom, men lite plass til oppbevaring. Vi satte oss foran datamaskinen og lagde løsninger ved hjelp av verktøyene til IKEA. En vinterkveld kjørte jeg og svoger Thomas opp til den blågule kassa på Furuset og hentet 650 kg flatpakker på lageret. Jeg måtte fylle på med en tur til selv og hente 100 kg til et par dager etter, fordi vi ikke fikk plass i de to bilene vi kjørte.

Ute i kjøkkengangen byttet vi ut fryseboks med fryseskap, slik at vi fikk plass til et 50cm bredt PAX garderobeskap ved siden av. Over fryseskapet har jeg brukt en hobbyplate for å lage en solid hylle, slik at plassen der oppe kan brukes til datamaskiner (hjemmetjenere) og annet utstyr som skal på nett. Under oppussingen av allrommet og kjøkkenet la jeg ethernettkabel fra stua via kjøkkenet og helt bort til garderoben ute i kjøkkeninngangen, langs med veggen under listverk og bak dørkarmer, slik at den ikke synes.
Ny lagringsplass på gutterommet
Det store prosjektet er i ferd med å bli ferdig. Det er fortsatt noen småting igjen, litt sparkel og litt maling her og der, noen lokk som skal skrues på plass, samt noe papirarbeid som må gjøres hos Statens Kartverk og USBL -- men alt i alt er det meste unnagjort. Denne sommeren skal vi sitte på balkongen og nyte sola uten å ha masse oppussing hengende over oss. Det blir bra.

Se også bildekarusell fra hele oppussingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar her om du ønsker det.