på norsk (16) bolig (6) forbruker (5) økonomi (3) barn (2) historie (2) meninger (2) politikk (2) bil (1) dato (1) elektronikk (1) fortidsminner (1) in english (1) kake (1) kjeks (1) matematikk (1) mobil (1) music (1) naturfag (1) newage (1) oppskrift (1) radio (1) regning (1) sang (1) skeptic (1) tannpuss (1)

2012-10-28

Utbygging i mitt nærområde siden 2000

Jeg har tatt meg bryet med å lage meg et kart som viser større tomter som har blitt bygget ut etter at jeg flyttet inn i Badebakken Borettslag i år 2000 (grønn sirkel). Jeg har også tatt med pågående prosjekter per dags dato. Man snakker om ca. 3000-4000 leiligheter, litt avhengig av om man teller med studenter eller ikke. Om man antar at det bor litt mer enn ett menneske per leilighet så er det minst 5-6000 nye mennesker siden jeg flyttet inn. Det er flere mennesker enn det bor i tettsteder som Oppdal, Råde eller Risør, og sammenlignbart med Vadsø. Merk at dette er innflytting innenfor kartgrensesnittet jeg har valgt meg.

Klikk på bildet for større versjon
I tillegg har det vært flere kvartaler som har blitt bygget ut rett sør for dette området, som alle faller inn under Bydel Sagene. Eksempler er Arendalsgata, Torshov Torg og Lilleborg.

De nye boligene fordeler seg på bydelene Nordre Aker og Sagene, som har ca. 48000 og 36000 innbyggere per 1. januar 2012. I seg selv ville disse to bydelen vært ganske høyt oppe på lista over tettsteder, sammenlignbare med henholdsvis Skien og Larvik.

Det er også rart å tenke på at da vi flyttet inn her var strøket regnet som Indre Oslo Øst, og kvadratmeterprisen var sammenlignbar med flere steder i Groruddalen. Såvidt jeg husker var den ca. 18 000 kroner per kvadratmeter. Nå ligger den på nærmere 50 000 kroner per kvadratmeter, sterkt påvirket av nybyggingen, og ligger 10-20k over de fleste områder i Groruddalen. Det er ingen tvil om at området har gått gjennom en ganske kraftig gentrifisering. Det merker man også på oppgraderingen av Storo Storsenter, antallet restauranter og sushi take-aways. Det er faktisk flere steder å kjøpe sushi enn kebab akkurat nå, selv om vi har begge deler i vår umiddelbare nærhet.

Samtidig er Sagene en ganske «bipolar» bydel, som nylig påpekt av en viss sosiolog. Her er det mange som har for lite, mange som har nok til å klare seg godt og noen ganske få som har mer enn nok, for disse finner du nok fortsatt i andre bydeler.

Send meg gjerne en mail eller legg igjen en kommentar om jeg har feilaktige opplysninger her.
Kilder: ssb.no, finn.no, og diverse hjemmesider for sameier, etc. Takk til openstreetmap.com for flott karttjeneste som gir mulighet for å legge inn kart på steder som dette.

Kartet og en litt mindre artikkel er også postet på lokal-bloggen min, Badebakkens Tidende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar her om du ønsker det.