på norsk (16) bolig (6) forbruker (5) økonomi (3) barn (2) historie (2) meninger (2) politikk (2) bil (1) dato (1) elektronikk (1) fortidsminner (1) in english (1) kake (1) kjeks (1) matematikk (1) mobil (1) music (1) naturfag (1) newage (1) oppskrift (1) radio (1) regning (1) sang (1) skeptic (1) tannpuss (1)

2013-10-17

Pure Highway DAB+ VL61900

Jeg foretrekker å høre på NRK Alltid Nyheter, så sant de ikke sender sport, men så lenge man bare har FM-mottaker i bilen er det en blandet fornøyelse. Utenfor de store byene er det ingen fornøyelse i det hele tatt, siden NRK ikke tror på folkeopplysning på bygda :-)

Bilen vår er en Renault Scenic 2005 modell. Som mange andre bilprodusenter så har de ikke skjønt hvor idiotisk det er å lage integrerte underholdningssystemer i dashboardet uten tilstrekkelig tilkoblingsmuligheter. Vi har ikke engang en AUX-inngang med mini-jack. Det betyr at med mindre jeg ønsker å rote rundt inne i dashbordet eller betale noen for å gjøre det, må jeg bruke FM-mottak for å få spilt noe på høyttalerne.

Pure Highway festes til frontruta med sugekopp
Jeg har flere ganger vært på nippet til å gå til en eller annen bilstereospesialist for å oppgradere systemet med DAB-mottak, men har endt opp med at det ikke er verdt pengene. Det ville endt opp med utgifter på flere tusen. Etter å ha hatt relativt god erfaring med Jabra Cruiser som kobler sammen mobilen til bilradioen med Bluetooth og FM-sender, bestemte jeg meg for å prøve ut noe lignende for å høre på DAB-radio i bilen.

Det er ikke akkurat stort utvalg i butikkene for tiden, jeg har mine mistanker om at FM-båndet neppe vil bli  slukket i 2017 heller, men valget falt på Pure Highway DAB+ VL61900 som man blant annet får kjøpt på Lefdal for litt under tusenlappen.

Ekstern magnetisk antenne følger med
En av grunnene til at jeg valgte akkurat denne var at den kom med ekstern antenne, og ikke bare en slik man limer på innsiden av frontruta. Vi har varmereflekterende frontrute, så det ville vært en dårlig idé, siden radiobølger sliter med å komme gjennom. En annen ting er at bor man i Oslo må man regne med å bytte frontrute ganske ofte, så det ville blitt mye fikling for å flytte antennen over til neste rute. I følge diverse artikler på nettet er DAB-mottaket også svært mye bedre med ekstern antenne. Antennen fester seg godt til karosseriet, hvertfall så lenge det er laget av stål. Har du bil av karbonfiber eller aluminium er sikkert ikke en slik billigløsning særlig aktuelt uansett. Antennekabelen legger man ned langs gummilista på dørkarmen og inn i bilen.

FM-senderen på Pure-boksen er ganske svak, men jeg benytter meg av et triks jeg har lært meg ved bruk av Jabra Cruiser: Strømkabelen fungerer som FM-antenne, og blir det mye bedre signal-støyforhold når man legger ledningen vertikalt et stykke. Jeg har en forgreningskontakt koblet til sigarett-uttaket, der har jeg koblet inn pluggen til radioen.

Radioen er lett å operere, også i fart. Den har 3 programmerbare knapper, samt en fjerde knapp der man kan rulle gjennom en haug favoritter med hjulet. Bakgrunnsbelysningen er noe sterk i stummende mørke, så man bør lære seg å stille inn slukking etter tidsperiode ved hjelp av menysystemet. En annen praktisk funksjon er mulighet for å pause og spole tilbake sendingen man lytter på, slik at man ikke går glipp av noe dersom man får en telefon.

Et lite stykke vertikal strømledning bedrer signalet
Etter noen ukers bruk er konklusjonen at jeg er svært fornøyd. Så dersom du har en bil du ikke er interessert å dytte ENDA mer penger inn i, er dette en flott løsning. Særlig når man klarer å finne et hull på FM-båndet som ikke brukes i Oslo-området!

Oppdatering: Jeg glemte å nevne kvaliteten. Byggekvaliteten kan oppsummeres som "plastikkaktig" og bærer ikke særlig preg av kvalitet. En av hurtigknappene er litt tregere enn de andre. Enheten er ganske stor, men det er bare en fordel for noe som skal brukes i bilen mens man kjører.

Merk: Alle produkter jeg skriver om på bloggen er betalt fra egen lomme. Det er stort sett bare ting jeg er fornøyd med jeg gidder å omtale.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar her om du ønsker det.